Ketchup: först kommer inget, sen kommer allt.
Misstänker att talesättet härstammar från tiden då ketchupen såldes på glasflaska - och den var sannerligen inte lätt att hantera!
Det var länge sen jag uppdaterade bloggen nu, och bara för att jag inte har lagt in nåt här under vintern så betyder det turligt nog inte att inget har hänt!
 
(null)
 

 

 
(null)
 
Avsaknaden av snö har inneburit att skidåkningsformen har befunnit sig på bottennivå, men inget ont som inte har något gott med sig; skridskoisarna har varit fantastiska, inte överallt men i ett smalt stråk i höjd med Falun-Borlänge var det mer eller mindre åkbart mellan jul och fram till slutet på mars.
 
 
 
(null)
 

Friluftsfrämjandet arrangerar ledarledda turer så ofta som det finns turledare tillgängliga, så på självaste nyårsaftons förmiddag åkte jag med en grupp på Ösjön utanför Borlänge, ca 17 kilometer blev det, och ordentlig fikarast förståss.

 
 
(null)
 

Temperaturerna medförde att det gick att cykla en hel del, men en dag i februari föreslog Patrik att vi skulle prova på cykelvelodromen i Falun (sveriges enda inomhus), Det såg trivialt ut vid första anblicken, men när vår instruktör började med att plocka fram några små plastkoner att träna på att zickzacka mellan… då insåg jag att det var en helt annorlunda cykel vi skulle åka på än dom jag är van vid.

 
 
(null)
 

Jaaahapp.. var sitter växelreglagen..? - Det finns inga växlar! - Men BROMSARNA då..??? - Finns inga. Men hur fasen bromsar jag då?? - Trampa långsammare bara, för det finns inget frihjul heller! Kort sagt: det finns inget som kan väga nåt gram för mycket.

 
 
(null)
 

Patrik och Bengt ser skapligt avspända ut ..på ytan i alla fall, men snart väntar 190 meter bana med 60 graders lutning!

Det krävdes lite tillvänjning med cykeln, lutning och framför allt tänket i gruppåkningen.

Velodromcykling är en ganska gammal sport, jag läste en artiklel i Dagens Nyheter om en svensk kvinna/dam/tjej i slutet på 1800 talet som dominerade sporten i USA, hon gick under namnet "Tillie The Terrible Swede"

Banorna som användes byggdes av trä och kunde demonteras för att flyttas runt från stad till stad i jakt på nya utmanare, utav 130 tävlingar vann hon alla utom sju, hennes karriär slutade 1907 då det bestämdes att cykelsporten var för farlig för kvinnor..

Läs gärna mer på Wikipedia, sök på Tillie Anderson!

 
 
(null)
 

Jag blev inbjuden till ett studiebesök på Stjärnsunds brygghus häromsistens, ett av många mikrobryggerier som poppat upp senare tiden, det drivs av två tidigare skärtekniker som tyckte att bryggarkonsten var skojigare än att slipa skärverktyg, sagt och gjort, ett gammalt ställverk inköptes och anpassades, och resultatet blev riktigt proffsigt ..förståss.

 
 
(null)
 

Sprillans ny bryggeriutrustning, självdiskande och allt!

 
 
(null)
 

De olika öltyperna har fått namn efter personer som varit verksamma i Stjärnsund:

Emerentia: dotter till Chrisopher Polhem, Wulf, som var Polhems far, Stierncrona, var kollega till Polhem, Cronstedt, som var lärjunge hos Polhem, han var bland annat uppfinnare av kakelugnen, ochså givetvis en som heter Polhem!

 

Vad som händer framåt i dessa virustider är skrivet i stjärnorna, Håll dig inomhus, social distansing, evenemang inställda.. så, det blir till att göra vad man kan i ensligheten.. fast jag har "tur" som inte bor i en liten lägenhet, och jag gissar att min gräsmatta kommer att bli välklippt i sommar.